Onderdeel van de binnenstad- en havenvisie is het deelontwerp Veerhaven. In januari start de gemeente met de aanleg van de subtiele aanlegsteiger op de hoek van het Maarland en het Zuidspui. De aanlegplaats is met name bedoeld voor de fluisterboot die vanuit Zuidland over de Bernisse en het Brielse Meer vaart.

Het ontwerp

Het eerste conceptontwerp voor de Veerhaven, dat in juni/juli 2020 in de Brielse Tafel is gepresenteerd, is na gesprekken met belanghebbenden en de meting van de landmeter, iets aangepast. Hierdoor kan het terras van café Dixi bijna volledig in de huidige vorm blijven bestaan. Een voordeel van de nieuwe aanlegsteiger is dat de passagiers meteen in de Brielse binnenstad aanmeren. Wachten op de veerdienst kan op de brede trappen, de steiger of met een drankje op het terras bij café Dixi. De steiger is door de flauwe hellingbaan rolstoeltoegankelijk en geschikt voor passagiers met een fiets of kinderwagen. Aan de straatkant komen fietsnietjes, zodat bezoekers de fiets kunnen parkeren en zonder fiets de stad in kunnen wandelen.

Stand van zaken

In januari 2022 is gestart met de werkzaamheden, zodat de nieuwe aanlegsteiger er voor 1 april 2022 ligt. Het voorlopig ontwerp wordt in onderstaande video gepresenteerd door Buro Lubbers.