Het Asylplein is één van de meest bijzondere plekken in Brielle. Deze geliefde plek verdient meer aandacht en wordt daarom opgeknapt. Zowel de voorzijde als de achterzijde wordt begin 2022 opgeknapt

Het ontwerp

Op dinsdag 24 november 2021 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het voorlopig ontwerp voor het Asylplein. Nadien is het ontwerp - in overleg met belanghebbenden - aangepast. Het ontwerp is gebaseerd op het bestaande tuinplan uit het begin van de vorige eeuw. In die tijd is er veel sierwaarde toegevoegd, zoals plantenbakken en rozenperken. Dit is ter inspiratie genomen in het huidige plan. 

In het huidige ontwerp zijn aan de buitenrand vaste planten in combinatie met groenblijvende bodembedekkers ingetekend. Dit betekent dat er het gehele jaar rond een aantrekkelijker groenbeeld is. De pergola’s staan aan de zijkanten, waardoor je vanuit de Asylstraat direct zicht krijgt op de rozen en het Zeemansasyl. Er verdwijnen geen parkeerplaatsen. Verder zijn de rozen verplaatst naar de belangrijkste twee plekken: de entree van het plein en rondom de Nymph. Verder wordt aan de wens van omwonenden voldaan om een coniferentuin aan de achterzijde van het plein te realiseren.

Kastanjebloedingsziekte

Aan de zuidzijde staat een boomgroep waarvan een deel de besmettelijke kastanjebloedingsziekte heeft. Hierdoor bestaat de kans dat takken uit de bomen waaien of de gehele boom omwaait. Vanwege dit valgevaar is het voornemen om deze bomen te vervangen door diverse grote bomen met hieronder bodembedekkers. Door te kiezen voor diverse boomsoorten is de kans kleiner dat ze ziektes aan elkaar doorgeven. De grote lindebomen voor het Zeemansasyl blijven vooralsnog staan, net als de kastanjeboom links naast het pand.

Stand van zaken

Stand van zaken
Maandag 24 januari is aannemersbedrijf Van Doorn uit Geldermalsen in opdracht van de gemeente Brielle gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting is het aannemersbedrijf begin maart 2022 gereed. Tijdens de werkzaamheden is de toegang tot het plein vanaf de kruising Kaatsbaan-Asylplein afgesloten voor alle verkeer. De palen in de Torenstraat worden naar beneden gezet zodat bewoners van het Asylplein via deze route bij- of nabij hun woning kunnen komen. Omwonenden zijn hierover per brief geïnformeerd. 

Bekijk het huidige ontwerp van april 2021 via de presentatievideo of via het document onderaan deze pagina. 

Opfrisbeurt voor Asylplein - januari 2022

Opfrisbeurt voor Asylplein: ‘Het is en blijft een plek die je moet bezoeken als je in de Brielse binnenstad bent’

20 januari 2022

Het Asylplein in de Brielse binnenstad krijgt een opfrisbeurt. De paden op het plein worden vernieuwd en zowel aan de voor- als achterzijde van het plein wordt groen toegevoegd. Maandag 24 januari start aannemersbedrijf Van Doorn uit Geldermalsen in opdracht van de gemeente Brielle met de werkzaamheden. Het Asylplein is onderdeel van de Binnenstad-en havenvisie.

De nieuwe inrichting is gebaseerd op de oorspronkelijke inrichting van het Asylplein begin vorige eeuw: een plein met symmetrische paden, rozen en een sierlijst van beplanting. Op diverse plekken komen beplantingssoorten die elkaar opvolgen in bloeiperiode, zodat hier het gehele jaar rond een aantrekkelijk groenbeeld is. Aanwezige soorten, zoals sierheesters, seringen en vlinderstruiken worden aangevuld om meer kleur te geven aan het plein. Aan de achterzijde van het plein wordt op verzoek van omwonenden een coniferentuin gerealiseerd.

Plek waar je trots op bent

Op het plein komen nieuwe, toegankelijkere bankjes en pergola’s in Briels groen. Het witte grind wordt vervangen door halverharding en de entree van het plein wordt autovrij gemaakt. Het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid. Wethouder Robert van der Kooi: ‘Het Asylplein is één van de historische plekken waar je als Briellenaar trots op bent. Met de uitvoering van het plan worden de prachtige aspecten op en rondom het plein extra benadrukt, zoals de Nymph en het Zeemansasyl. Het plein is en blijft een plek die je zeker moet bezoeken als je in de Brielse binnenstad bent.’

Over de werkzaamheden

De opknapbeurt van het plein wordt in twee fases uitgevoerd. Naar verwachting is het aannemersbedrijf begin maart 2022 gereed met het eerste deel. Tijdens de werkzaamheden is de toegang tot het plein vanaf de kruising Kaatsbaan-Asylplein afgesloten voor alle verkeer. De palen in de Torenstraat zullen naar beneden worden gezet zodat bewoners van het Asylplein via deze route bij- of nabij hun woning kunnen komen. Omwonenden ontvangen informatie over de werkzaamheden per brief.